Gabo Kocák: „Každý tanier v sebe nesie kus kreativity, radosti z jedla a nadšenia z varenia.”

Gabo Kocák: „Každý tanier v sebe nesie kus kreativity, radosti z jedla a nadšenia z varenia.”

Gaba milovníci varenia poznajú najmä z televíznej show o varení, v ktorej divákom ukazoval, ako sa dá chutné a zdravé jedlo pripraviť aj za 15 minút. V gastronómii však pôsobí už viac ako 16 rokov a z pomocníka v jednej z bavorských reštaurácií sa v priebehu svojej kariéry vypracoval až na Michelinského kuchára.

 

Jeho špeciality mali možnosť ochutnať i hollywoodske hviezdy ako George Michael, Cameron Diaz či Tom Cruise. A vďaka tomu, že je Gabo Kocák šéfkuchárom v našej reštaurácii Sissi, máte túto možnosť aj vy.

V našej hotelovej kaviarni si už nejaký čas môžete prečítať najnovšie číslo hotelových novín, v ktorom je uverejnený aj rozhovor s Gabom Kocákom. Rozprávali sme sa s ním nielen o skutočne famóznych degustačných menu, ktoré vytvára v Reštaurácii Sissi pre našich hostí, ale aj o tom, ako skvelý tím ľudí má okolo seba. 🙂

 

Čo tvorí základ konceptu degustačných menu?

Koncept degustácie je založený na delikátnom výbere poctivých a kvalitných sezónnych surovín, vďaka ktorým je možné vykúzliť doslova umenie na tanieri. Pri tvorbe menu sa nechávam inšpirovať dvoma vecami: sezónnosťou, teda čerstvými surovinami, ktoré práve v tom-ktorom ročnom období máme k dispozícii, a spojením s prírodou (ak vedľa seba rastú huby a čučoriedky alebo špargľa, zemiaky a červená repa, je jasné, že spolu v prírode dokážu fungovať a dotvárať sa navzájom – preto sa toto prirodzené spojenie snažím preniesť na tanier).

Kocak1

 

Gastronomický zážitok by nebol skutočným zážitkom bez toho, aby jedlo na tanieri aj dokonale vyzeralo. Čím sa riadite pri úprave jedla pred servírovaním?

Pre mňa je dôležité, aby hosť jedlo na tanieri dokázal jednoznačne identifikovať. Všetky hlavné ingrediencie musia byť jasne viditeľné, aby sa aj prostredníctvom zraku zvýšila zmyselnosť jedla. Musí to byť takpovediac láska na prvý pohľad. Každý tanier v sebe nesie kus kreativity, radosti z jedla a nadšenia z varenia. Netajím sa tým, že to nie je vždy jednoduché.

O tom, že je Gabo vo svojej práci naozaj perfekcionistom, svedčí i priznanie, že jedlo občas dáva z hotového taniera späť dole a začne ho aranžovať odznova. „Je to proces, na konci ktorého musia byť všetci spokojní,” priznal v rozhovore.

Nevarí však sám. Pomáhajú mu pri tom skvelí ľudia a ako sám hovorí, má okolo seba úžasný tím ľudí, ktorí sú tu preto, lebo varenie milujú rovnako ako on. „Vzájomne sa dopĺňame a inšpirujeme. Majú voľnú ruku a sú súčasťou aj tvorby nových menu, hľadajú tie správne kombinácie, experimentujú a otvárajú nové dimenzie gastronómie,” opisuje spoluprácu s tímom.

 

Na degustačnú večeru v Reštaurácii Sissi si musia hostia rezervovať stôl minimálne 24 hodín vopred. Prečo?

Každý hosť je pre nás dôležitý, výnimočný a každému z nich chceme pripraviť nielen skvelú večeru, ale aj sprostredkovať to najlepšie, čo nám naše možnosti ponúkajú. Stará múdrosť hovorí, že zelenina má 24 hodnôt. Každú hodinu stráca jednu zo svojich hodnôt. Máme teda iba 24 hodín na to, aby sme ju kvalitne spracovali. Rovnaké pravidlo platí aj pri ostatných potravinách. My nechceme, aby náš hosť dostal na tanier čokoľvek nehodnotné.

Všetky suroviny, z ktorých v našej reštaurácii varíme, pochádzajú od lokálnych dodávateľov a našou prioritou je ich čerstvosť. Šéfkuchár tiež pripomína, že pri príprave večere spolu so svojím tímom berú do úvahy aj špecifické požiadavky hostí, ktoré môžete zadefinovať pri svojej rezervácii. Degustačné menu prispôsobíme alergikom i vegetariánom.

Chcete si rozhovor s Gabom Kocákom prečítať celý? Pri najbližšom výlete do Vysokých Tatier navštívte aj náš hotel a pri chutnom koláčiku a káve na terase si okrem impozantného výhľadu na Lomnický štít môžete prečítať i naše hotelové noviny.

Ak ste práve dostali chuť na naše nové degustačné menu, ktoré sme nedávno vytvárali, rezervujte si stôl v Reštaurácii Sissi minimálne 24 hodín dopredu. A to buď na našej webovej stránke, alebo na čísle +421 52 285 3500 či e-maile reception@hotellomnica.sk.

Kocak2

Novinky na váš e-mail

Nepremeškajte akcie, pozvánky na koncerty a ďalšie novinky z Hotela Lomnica. Zadajte váš e-mail a o všetkom sa dozviete medzi prvými.