Kaštieľ Pálffy
Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure
Kaštieľ Pálffy
VIAJUR vinohradníctvo a vinárstvo
Kaštieľ Pálffy
Internetový obchod a distribúcia vín

Slovenskému vinárstvu ViaJur sa len prednedávnom podaril excelentný kúsok priamo v srdci Milána, poprednej gastronomickej mekke. Michelinského šéfkuchára Enrica Bartoliniho očaril Rizling rýnsky 2017 z vinárstva ViaJur natoľko, že sa ho rozhodol vo svojej reštaurácii zalistovať. Jeho „autorský rukopis“ má na svedomí hlavný technológ ViaJur Michal Rigan

Po návšteve michelinského šéfkuchára Enrica Bartoliniho*** na Slovensku v Hoteli Lomnica, ktorý má na konte až osem michelinských hviezd za svojich päť reštaurácií, sa vinárstvo ViaJur zo Svätého Jura môže už v súčasnosti pýšiť skutočným úspechom. Rizling rýnsky 2017 z produkcie ViaJur od technológa Michala Rigana totiž zaujal MULTI-MICHELIN CHEFA a jeho someliérov natoľko, že sa ho rozhodli zalistovať do portfólia vín v jednej z Enricových reštaurácií, konkrétne v Ristorante Mudec Di Enrico Bartolini***, ktorá sa nachádza v múzeu kultúry MUDEC v Miláne. Finálne sa tak udialo po Michalovej návšteve spomínanej milánskej reštaurácie, kde dostal od Enrica pozvánku. Rizling rýnsky 2017 tak po spoločných rokovaniach zaradia do ponuky michelinskej reštaurácie v Mudecu a hosťom ho budú ponúkať od februára 2020. „Toto je sen každého vinára a my ho teraz prežívame. Vedeli sme, že náš Rizling rýnsky z roku 2017 je výnimočné víno, ale toto je naozaj obrovská pocta. Enrico Bartolini je svetová kuchárska hviezda. Do svojej reštaurácie si vyberá len to najkvalitnejšie,“ skonštatoval Michal Rigan.

Rizling so živým prejavom

Vo víne sa objavujú tóny medových plástov a typických lipových kvetov. So správnym fľašovým vekom nadobudol Rizling jemne „petrolejový“ buket, zachováva si svoju mineralitu a má zároveň archivačný potenciál. Na jeho adresu nešetril chválami ani Sebastian Ferrara, Chef someliér v Enricovej reštaurácii v Mudecu. „Naozaj dobré! Extrémne dobré! Krásne aromatikum. Ide o skutočne veľmi elegantné víno. Bravo,“ povedal Ferrara. Je dosť pravdepodobné, že v budúcnosti sa tento Rizling objaví aj v ďalšej Enricovej michelinke, konkrétne v Trattorii Enrico Bartolini*, ktorá sa nachádza v zážitkovom rezorte L´Andana v Toskánsku. Riaditeľ úseku food & beverage a zároveň Chef someliér tejto prevádzky Davide Macaluso dokonca navštívil vinárstvo ViaJur v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure, kde si vychutnal niektoré odrody. „Vinárstvo ViaJur som navštívil osobne v novembri a objavil som nečakané veci, ako bol napríklad podpivničený tunel. Ochutnali sme veľmi zaujímavé regionálne biele vína, ako sú napr. Müller a Rizling,“ zdôraznil.

20 01 09 08 52 45 5e16e9dd0ab49 75588187 1443244852489783 5251708794903199744 o„Sme nesmierne hrdí, že vinárstvo ViaJur bude v roku 2020 zalistované v jednej z najlepších reštaurácií u Enrica Bartoliniho. Náš technológ Michal dokázal okrem Slovenska obhájiť svoj vinársky talent aj v gastronomickej mekke Milána. Je nutné si uvedomiť, že toto víno zabodovalo v rámci svetovej konkurencie, a príležitosť, ktorá sa nám naskytla, neprichádza každý deň, otvára to nové možnosti. Rozhodne je to obrovský úspech nielen pre nás, ale aj pre celé Slovensko, keďže aj prostredníctvom zalistovaného Rizlingu môžeme zviditeľniť našu krajinu ako miesto, kde sa pestujú a vyrábajú kvalitné vína s potenciálom. Stojí za zmienku, že talianske reštaurácie väčšinou preferujú vlastné lokálne vína a nie je ich málo. Už len Toskánsko, ktoré patrí k jedným z najznámejších a najdôležitejších vinárskych oblastí Talianska, ponúka neskutočnú paletu „zvučných mien“ s nadštandardným portfóliom a produkciou. Pri výbere vín z iných krajín sú someliéri v reštauráciách skutočne striktní, obzvlášť v tých s hviezdou, Enrico ich má v MUDECU dokonca tri, “ povedala Zuzana Antalová, PR manažérka vinárstva ViaJur.

Rozhodne ide o výnimočný moment nielen pre vinárstvo, ale aj pre celé Slovensko, pretože žiadne iné slovenské víno nie je momentálne zalistované v trojmichelinskej reštaurácii v Taliansku. Ak si chcete vytvoriť svoj subjektívny názor na tento Rizling, ochutnať ho môžete v Reštaurácii a vínotéke Selaví v Bratislave, ale aj v Hoteli Lomnica či vo Vínotéke Selaví v Tatranskej Lomnici. Zaujímavosťou je, že ViaJur ide na začiatku roka 2020 po prvýkrát na trh aj s červenými vínami: Frankovka modrá 2017 a Dunaj 2017, obe vína taktiež stoja za vašu pozornosť.

 

Naše ďalšie projekty