Mnohí ľudia robia azda najväčšiu chybu, ak si myslia, že šumivé vína sú vhodné len na oslavy alebo na špeciálne príležitosti! Napoleon, cár Mikuláš II. alebo sir Winston Churchill vypili denne aj fľašu a bez osláv, len tak, na uhasenie smädu. Dnes je už zaužívané, že ľahké šumivé víno, napríklad Prosecco, je všeobecným nápojom vhodným na popíjanie počas celej večere alebo ako skvelý welcome drink. Ročne sa oficiálne vyprodukuje asi 1 miliarda fliaš šumivých vín, čo znamená, že ročne každý siedmy človek na svete vypije 1 fľašu. Preto je možno dobré dozvedieť sa niečo viac o tomto nápoji bohov a milovníkov života a nenechávať ho len na výnimočné príležitosti.
Miroslav Balla, obchodný riaditeľ distribučnej spoločnosti Selaví a skúsený someliér
Aké sú najznámejšie druhy sektov na svete?
Šumivé vína by sme mohli jednoducho rozdeliť na zopár dominantných typov.
- Prosecco
Šumivé víno pochádzajúce z Talianska, ktoré sa produkuje z odrody Glera a nikdy nemá viac ako 12 % alkoholu. Najdominantnejšou oblasťou pestovania je Valdobbiadene na okraji Veneta. - Champagne
Sekt vyrábaný druhotným kvasením vína vo fľaši a pochádzajúci z francúzskej oblasti Champagne. Na jeho výrobu sa smú používať iba odrody Pinot Noir, Pinot Menoir a Chardonnay. Má plnšiu a mohutnejšiu chuť ako iné sekty. - Cava
Temperamentný sekt z okolia Katalánska produkovaný rovnakou metódou ako Champagne. Často sa považuje za ideálnu a lacnejšiu verziu francúzskeho konkurenta. - Franciacorta
Slávne a aristokratické víno z regióna Lombardia, ktoré je vlastne talianskou odpoveďou na francúzsky štýl Champagne. Na našom trhu nie je také dostupné ako Prosecco. - Šumivé vína vyrábané metódou Asti
Ľahké a výrazne aromatické víno s jemným perlením a so sladkou chuťou. Málokedy obsahuje viac než 7 % alkoholu. Najznámejším predstaviteľom takéhoto vína u nás je Hubert de Luxe.
Prosecco Villa Marcello si môžete vychutnať vo vírivke alebo na terase
Skladovanie a podávanie vín s bublinkami
Kvalitu týchto nápojov do veľkej miery ovplyvňuje ich správne skladovanie, ktoré musí byť pri nižšej teplote a výlučne v tme. Šampanské a sekt sa podávajú vychladené na teplotu 6 až 8 °C. Staršie ročníky sa servírujú pri vyšších teplotách (niekedy až 14 °C). Na ľahké sekty sa pri servírovaní používajú poháre s užším otvorom, ako napríklad typ Flauta. Na Champagne a ročníkové sekty sú to otvorenejšie poháre v tvare tulipána. Čo sa týka konzumácie jedál, tak tu sa medze nekladú! Určite skúste klasiku, ako sú šalát Caprese a Prosecco, katalánska Cava a sušená šunka Serrano alebo Champagne a husacie fois gras.
Vrelo vám odporúčam ochutnať šumivé víno:
Prosecco Villa Marcello DOC Brut Millesimato 2018
Taliansko – Treviso, ktoré môžete ochutnať v Kaviarni Mozart.