Kaštieľ Pálffy
PaB Kuszmannov bazár
Kaštieľ Pálffy
VIAJUR vinohradníctvo a vinárstvo
Kaštieľ Pálffy
Apartmány Kuszmannov bazár

Reštaurácia Sissi v Hoteli Lomnica je verná monarchii a jej historický i moderný imidž sa vyníma aj vďaka gastronómii. Punc kvality jej vtisli prvotriedni kuchári, ktorí hosťom ponúkajú originálne zážitky chutí. Koncom októbra reštaurácia zažiarila ešte prenikavejšie, a to vďaka excelentnosti šéfkuchára Hotela Lomnica – Patrika Pokrývku. Tento skvelý profesionál je  víťazom národného kola prestížnej celosvetovej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2025. Talentovaný, kreatívny a originálny majster remesla, ktorý dbá na domáce suroviny aj modernú estetiku.

Bocuse dOr 2025 50

Národné kolo Bocuse d’Or Slovakia ponúklo nevšedný zážitok aj inšpiráciu

Tak ako sa ligocú sošky Oscara na filmovom nebi, rovnaký lesk v kuchárskom umení patrí  oceneniam v súťaži Bocuse d’Or. Založil ju Paul Bocuse vo Francúzsku, jej história siaha do roku 1987 a dnes ju poznajú na všetkých kontinentoch ako najprestížnejšiu gastronomickú súťaž. Má punc originality a pozoruhodných nápadov, ktoré priamo pred zrakmi divákov vykúzlia tí najlepší šéfkuchári. Veľká prehliadka gastronomického majstrovstva bola 29. októbra 2025 v priestoroch R2N Business Center v Banskej Bystrici.

Slovenská gastronómia má nadaných šéfkuchárov – šampión je z Hotela Lomnica

V zanietenom finálovom zápolení sa prezentovali traja talentovaní slovenskí šéfkuchári. Postup do európskeho kola však patril iba najlepšiemu. Víťaz národného kola Patrik Pokrývka potvrdil, že patrí k slovenskej špičke. Dvere na európske kolo Bocuse d’Or 2026 má otvorené a získal aj úžasnú šancu postúpiť na svetové finále v Lyone. Fantastický triumf a špičkový výkon!

Čo zaujalo porotu

Patrik Pokrývka upútal výrazným škandinávskym rukopisom a pozornosť pritiahol aj jeho  sympatický príklon k sezónnosti. A bonus – v jeho menu kraľovala čistota chutí. Pričom úlohy  pre súťažiacich neboli jednoduché: pripraviť 14 porcií hlavného chodu na tanier a rovnaký počet porcií na misy. Ťažiskovou surovinou hlavného chodu bola chrbtová časť daniela s kosťou a stehno, zadanie pre misu bolo síce jednoslovné ale náročné: jeseter. Začal sa boj o čas. Rozhodla dokonalá technika, prvotriedna príprava, harmónia chutí, nápaditá prezentácia a vo finále bezchybný výsledok. Súťažné hodiny nemilosrdne tikali a odmeriavali  čas na prípravu jedál. Päť a pol hodiny. Odpískané, dovarené, naložené, vyzdobené. Porotu zaujal aj pokoj, prehľad a precíznosť Patrika Pokrývku. Všetko naplánoval do posledného detailu, aby  gurmánskemu zážitku nič nechýbalo. Výkony profesionálov v bielych uniformách hodnotili osobnosti európskej gastronómie zo Švédska, Slovenska a Česka – skúsení šéfkuchári s bohatou medzinárodnou kariérou.

Víťazstvo v Bocuse d’Or Slovakia – triumf pre celý tím

Prvé miesto v národnej gastronomickej súťaži je dôkazom výnimočných zručností šéfkuchára Patrika Pokrývku a zároveň svedčí o sile tímovej práce. Za každým chodom, precíznou prípravou a nápaditou ponukou je súhra a vzájomná podpora. To sa potvrdilo aj na Bocuse d’Or Slovakia, kde cenu pre najlepšieho asistenta získala Viktória Orolínová z tímu Patrika Pokrývku. Ich spoločná sústredenosť aj zmysel pre detail vyústili do bravúrneho víťazstva. Navyše, tím Hotela Lomnica získal aj cenu za najlepšiu misu.

Bocuse dOr 2025 126

Ako vníma ocenenie šéfkuchár Patrik Pokrývka? 

„Víťazstvo v národnom kole Bocuse d’Or vnímam ako obrovskú poctu ale zároveň aj veľkú  zodpovednosť. Je to výsledok dlhých mesiacov príprav, neustáleho hľadania dokonalosti a práce celého tímu, ktorý stál po mojom boku. Bocuse d’Or nie je len súťaž – je to cesta, ktorá formuje kuchára v každom detaile, od precíznosti techniky až po vyjadrenie vlastnej identity cez jedlo. Postup na európske kolo je výzva ­– reprezentovať nielen seba ale aj Slovensko. Našich producentov, suroviny a kultúru gastronómie, ktorá má nesmierny potenciál.“

Bocuse dOr 2025 37

V gastronomickom tíme Reštaurácie Sissi všetci vedia čo, kde, kedy a ako. Výsledok? Originálny zážitok na tanieri

Šéfkuchár Patrik Pokrývka uznáva pravidlo, že jedlo nie je iba zmes ingrediencií ale aj jedinečný priestor, kde kraľuje  spolupráca. To sa premietlo aj do výsledku, pretože celý tím Hotela Lomnica bol pre súťažiacich oporou. Áno, sila  tímu je v každom jednotlivcovi ale spoločné predsavzatie je rovnaké: dokonalosť na tanieri a spokojnosť hostí. Šéfkuchár Patrik Pokrývka želanie ešte dopĺňa: „Chcem ukázať, že aj z malej krajiny pod Tatrami môže prísť kuchár s veľkou víziou, disciplínou a vášňou pre krásu na tanieri. Ocenenie je pre mňa potvrdením, že smer, ktorým sa slovenská gastronómia uberá, má zmysel – a že tvrdá práca, pokora a kreativita dokážu posunúť naše meno medzi európsku elitu.“ Víťazstvo Patrika Pokrývku je úspechom pre celý Hotel Lomnica. Dôkaz toho, že porozumenie a bezchybný výkon na všetkých postoch je cesta k prvotriednym službám klientom.

Bocuse dOr 2025 179

Hotel Lomnica píše ďalej svoj jedinečný príbeh a  ocenený šéfkuchár Patrik Pokrývka so svojím tímom sa aktuálne chystá zabojovať o trofej v európskej súťaži. Jeho majstrovstvo však môžete pod štítmi Tatier ochutnať v Reštaurácii Sissi. https://hotellomnica.sk/restauracia-sissiV reštaurácii, ktorá tento rok získala od odborníkov v prestížnej Falstaff Awards 2025 titul: najlepšia hotelová reštaurácia na Slovensku. Aj to je dôvod na návštevu.

Naše ďalšie projekty