Svetoznámy šéfcukrár Jordi Bordas sa považuje za revolucionára v cukrárenskej oblasti. Po tom, ako sa v roku 2011 stal majstrom sveta v cukrárni Sirha Lyon, začal vyvíjať nové subjektívne recepty. Práve intenzívna práca ho priviedla k odprezentovaniu jeho vlastnej metódy s názvom B-concept, ktorú nedávno odprezentoval aj v Česku. Jordi totiž v súčasnosti cestuje po celom svete ako globálny veľvyslanec dvoch spoločnosti – Felchlin, ktorá vyrába čokoládu, a Ravifruit, ktorá vyrába ovocné pyré.
Odborníkmi uznávaný gastroumelec nedávno viedol kurz aj v Prahe a významný moment si nenechal ujsť ani náš Matúš, ktorý si v „stovežatej“ opäť zasadol do školských lavíc. Aké však boli jeho pocity tesne po skončení kurzu? „Školenie v Prahe bolo v podaní tohto majstra famózne. Vysvetľoval metódu B-concept, ktorá hovorí o tom, ako nahrádzať nezdravé suroviny zdravšími, ako vytvárať bezlepkové a bezlaktózové dezerty, ktoré chutia dokonca lepšie, než tie klasické. Ide o techniku vytvorenia zdravších, ľahších a chutnejších receptov v doslovnom preklade „od nuly“ alebo „z ničoho“. B-concept je alternatíva alebo plán B, ktorý cukrárom umožňuje zlepšovať sa a vyvíjať svoje vlastné receptúry dezertov.
Venoval sa tiež témam rôznych surovín, ktoré obsahujú viac vitamínov a minerálov, alebo ako nahrádzať klasický cukor kokosovým, ktorý nie je rafinovaný,“ ozrejmuje nadšene Pastry Chef Kaviarne Mozart. Niet pochýb o tom, že o informácie v ten deň nebola núdza a aj Matúšova myseľ pracovala na plné obrátky, aby si všetky podstatné fakty uchoval v pamäti. „Prvý deň som mal doslova hlavu ako balón, ale postupne mi všetky informácie do seba zapadali ako puzzle. Neviem sa dočkať, až B-concept využijem aj u nás v hoteli, a dokonca to bude už čoskoro,“ dodal s potmehúdskym úsmevom.