Kaštieľ Pálffy
Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure
Kaštieľ Pálffy
VIAJUR vinohradníctvo a vinárstvo
Kaštieľ Pálffy
Internetový obchod a distribúcia vín

Recept pre: 4 porcie
Čas prípravy: 120 minút

Ingrediencie

Cesto:
500 g zemiakov uvarených v šupke
50 g polohrubej múky
100 g kyslej smotany
vajce
štipka soli

Náplň:
300 g očistenej a nasekanej rebarbory
100 g trstinového cukru

Zmes na obaľovanie:
200 g ovsených vločiek
100 g lieskových orechov
100 g vlašských orechov
50 g nesolených pistácií
50 g medu
50 g javorového sirupu
vanilkový lusk

Egrešová príloha:
300 g egrešov
300 ml vody
100 g trstinového cukru
kôra a šťava z jedného citróna
1 badián, 3 klinčeky, 1 celá škorica

Na dochutenie:
100 g bielej čokolády
lístky čerstvého tymiánu
maslo

Rebarbora si vyžaduje správne tepelné spracovanie. Len tak obsiahnete jej lahodnú chuť.

Postup

  1. Zemiaky uvarené v šupke očistíme a najemno pomelieme. Pridáme polohrubú múku, kyslú smotanu, vajce, štipku soli a vypracujeme si hladké, jemné cesto. Necháme ho odpočívať v chlade 30 minút. Po odležaní cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 centimetra. Vykrojíme si kruhy s priemerom 6 centimetrov.
  2. Očistenú a nasekanú rebarboru s trstinovým cukrom podlejeme troškou vody a krátko podusíme. Hotovú zmes kladieme v kôpkach do stredu vykrojených kruhov z cesta a formujeme gule.
  3. V miske zmiešame ovsené vločky, nadrobno nasekané lieskové orechy, vlašské orechy a pistácie a vanilkový lusk, zalejeme medom a javorovým sirupom. Zmes premiešame a dáme zapiecť na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pod nízkou teplotou 120 stupňov približne 30 minút. Po upečení a vychladnutí zmes najemno rozmixujeme.
  4. Egreše povaríme vo vode s trstinovým cukrom, koreninami – badiánom, 3 klinčekmi a celou škoricou, citrónovou šťavou a kôrou. Následne rýchlo zachladíme, aby sa egreše nerozvarili.
  5. Plech vyložíme papierom na pečenie, nalámeme naň bielu čokoládu na drobné kúsky. Pečieme pod nízkou teplotou 120 stupňov asi 20 minút a necháme vychladnúť.
  6. Guľky varíme vo vriacej vode aspoň 12 minút. Po uvarení ich scedíme.
  7. Vo veľkej mise si pripravíme zmes z ovsených vločiek a orechov, v ktorej obaľujeme uvarené guľky.
  8. Podávame s roztopeným maslom, egrešmi, posýpkou z pečenej bielej čokolády a natrhanými lístkami z čerstvého tymiánu.

Prajeme vám dobrú chuť!

Naše ďalšie projekty